Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Κοινοποίηση : "Αστρονομία από το Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης - Φλωρεντία"


Κοινοποιώ μια ανάρτηση από facebook του Σοφοκλή Σωτηρίου, Φυσικού (Ελληνογερμανική Αγωγή), Αθήνα :

https://brunelleschi.imss.fi.it/esplora/cannocchiale/dswmedia/simula/esimula1.html?fbclid=IwAR2MpHC--qtxdnRMBIJn-PSs2rl_N56XOg4VH_NZjQ9g4E-pEmUMy7CVy1M






στην αποκλεισμένη Ιταλία, στη Φλωρεντία υπάρχει το μοναδικό μουσείο της Ιστορίας της Επιστήμης. Φιλοξενεί μεταξύ άλλων τα μοναδικά δημιουργήματα του Γαλιλαίου, το κεκλιμένο επίπεδο, το τηλεσκόπιο αλλά και φυσικά τα έργα (ειδικά το Διάλογοι πάνω σε δύο επιστήμες) του όλα σε ψηφιακή μορφή.


Καθώς το Μουσείο πλέον είναι κλειστό, το ψηφιακό του αποθετήριο αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Από την εποχή του έργου PENCIL (http://www.xplora.org/…/en/…/xplora/nucleus_home/pencil.html) δημιουργήθηκε εκεί μία ψηφιακή συλλογή παρουσιάσεων των μοναδικών του ανακαλύψεων του Γαλιλαίου που τον οδήγησαν :

 α) στο συμπέρασμα πως η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο και όχι ο ήλιος γύρω από τη γη και

 β) πως ο κόσμος μας δεν είναι φτιαγμένος από τέλειες ουράνιες σφαίρες.


 Δείτε λοιπόν (και αυτό είναι μάθημα CLIL Zafi Mandali και Aphro Gkiouris) μία προς μία τις μοναδικές του παρατηρήσεις - τους κρατήρες της Σελήνης, τις φάσεις της Αφροδίτης, τους δορυφόρους του Δία, το περίεργο σύμπλεγμα (δεν μπορούσε να διακρίνει τους δακτυλίους) του Κρόνου και τέλος τις Ηλιακές κηλίδες η παρατήρηση των οποίων του στοίχησε την όραση του.

Η παρουσίαση γίνεται με μοναδικό τρόπο καθως σε κάθε περίπτωση παρουσιάζεται η άποψη των Αριστοτελικών αντιπάλων του με αναφορά στα μοναδικά του έργα. Δείτε την μοναδική προσέγγιση με την οποία εξηγεί το ότι οι κηλίδες δεν μπορεί παρά να βρίσκονται στην επιφάνεια του ήλιου.

Δείτε γιατί οι φάσεις της Αφροδίτης (όπως και της Σελήνης) αποδεικύουν πως ο κόσμος μας περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Γνωρίστε τη μοναδική περιπέτεια ανακάλυψης.

 Και εάν θέλετε να προχωρήσετε και πιο πολύ κατεβάστε το STELARIUM https://stellarium.org/ ταξιδέψτε στη Φλωρεντία τον Αύγουστο του 1610 και επιβεβαιώστε πως πράγματι τα μοναδικά σχέδια του είναι πραγματικά αυτό που έβλεπε στον καθαρό ουρανό της Τοσκάνης.

Το υλικό στη διάθεση σας - Δημιουργήθηκε σε μία μοναδική συνεργασία με το εξαιρετικό αυτό μουσείο το 2005 - η αξία του παραμένει μοναδική!

Αφιερωμένο στον ακούραστο δάσκαλο της εκπαιδευτικής αστρονομίας Prasopoulos Dimitrios που δεν παύει να μεταδίδει τη γνώση σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες! https://brunelleschi.imss.fi.it/…/dswm…/simula/esimula1.html