Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (εργασία μαθήτριας Ε.Μ.Τ τμήμα Β2 και Γ.Φ τμήμα Β3)


Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος


     Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε 276π.Χ. στη Κυρήνη και πέθανε 194π.Χ. στην Αλεξάνδρεια.Ήταν πολύ έξυπνος άνθρωπος ήταν Έλληνας μαθηματικός,αστρονόμος και γεωγράφος κ.α.Ήταν ο πρώτος άνθρωπος οποίος υπολόγισε τη μεσημβρινή περίμετρο της γης.Επίσης έφτιαξε ένα σύστημα συντεταγμένων και έναν χάρτι.
      Ο Ερατοσθένης ήταν διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας εκεί διάβασε ότι 21 Ιουλίνου στη Συήνη οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν ακριβώς πάνω σε ένα πηγάδι άλλα στην Αλεξάνδρεια δεν σύμβαινε αυτό.Αυτός πήρε ένα ξύλο 1m και  το έβαλε στο χώμα, εμφανίστηκε μια σκιά, το σχήμα που εμφανίστηκε ήταν ορθογώνιο τρίγωνο .Μέτρησε τη σκιά μετά τα διαίρεσε και βρήκε την εφαπτομένη,με το μέθοδο των τριών υπολόγισε τη μεσημβρινή περίμετρο της γης.
      Τέλος,το 195π.Χ. τυφλώθηκε σταμάτησε να τρώει ,γιατί ήθελα να μαθαίνει καινούριες γνώσεις αλλά επειδή τυφλώθηκε και δεν μπόρεσε να αντέξει σε αυτή την κατάσταση αυτοκτόνησε.



Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος 


Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε στην Κυρήνη και έζησε, εργάστηκε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια. Επίσης, σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και για κάποια χρόνια στην Αθήνα. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε  με τη φιλοσοφία ,την ποίηση, τη γραμματική και γραμματολογία ,την ιστορία , τα μαθηματικά , την αστρονομία και τη γεωγραφία.  Επιλπέον , είχε κάνει πολλά έργα αλλά το πιο σημαντικό και σπουδαίο έργο του που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας, ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της Γης τον 3 π.Χ. αιώνα. Σήμερα το πείραμα πραγματοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών στην Εαρινή και την Φθινοπωρινή Ισημερία