Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

"ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ" μαθήτρια ..... Β3

  Το Ρίο ντε Τζανέιρο ή Ρίο Ιανέιρο ή Ρίο (πορτογαλικά: Rio de Janeiro, Ποταμός του Ιανουαρίου) είναι πόλη στη νοτιοανατολική Βραζιλία, πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας. Η πόλη ήταν η πρωτεύουσα της Βραζιλίας (1763-1960) και της πορτογαλικής αυτοκρατορίας (1808-1821). Συνήθως γνωστή ως Ρίο, η πόλη παρονομάζεται επίσης ως Cidade Maravilhosa - «η θαυμάσια πόλη».

Είναι διάσημη για τη θεαματική φυσική θέση της, τους εορτασμούς καρναβαλιού, τη σάμπα και άλλα είδη μουσικής, παραλίες όπως οι Κοπακαμπάνα, Ιπανέμα και Λεμπλόν, τους πεζόδρομους με τα μαυρόασπρα μωσαϊκά, και το χαλαρό τρόπο ζωής τον κατοίκων. Κάποια από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης, εκτός από τις παραλίες, είναι το τεχνοτροπίας Αρ Ντεκό γιγαντιαίο άγαλμα του Ιησού στη κορυφή του λόφου Κορκοβάντο, ο Πάο ντε Ασούκαρ (κώνος της ζάχαρης - Pão de Açúcar) με το τελεφερίκ, το Σαμποδρόμιο (Sambódromo) ένας πεζόδρομος για τη παρέλαση του Καρναβαλιού, και ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου, το περίφημο Στάδιο Μαρακανά. Στο Ρίο βρίσκεται επίσης το μεγαλύτερο δάσος του κόσμου ενδιάμεσο αστικής περιοχής, το δάσος Τιζούκα.

Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 6.094.183, σε μια περιοχή 1182,3 km². Ο πληθυσμός της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής εκτιμάται στα 11-12 εκατομμύρια. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας μετά από το Σάο Πάολο και ήταν η πρωτεύουσα της χώρας έως το 1960, όταν η Μπραζίλια πήρε τη θέση της. Οι κάτοικοι της πόλης είναι γνωστοί ως Καριόκας (Cariocas). Στην πόλη διεξήχθησαν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016.






Το Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκεται σε στίγμα 220 54' νότια και 430 14 δυτικά, ενώ η συνολική περιοχή του εκτείνεται σε έκταση 1.182,3 τετρ.χλμ. και φιλοξενεί περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους. Η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει πληθυσμό 11 ως 13,5 εκατομμύρια κατοίκους.


Τουρισμός και αξιοθέατα
To Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή
Η παραλία Κόπακαμπάνα είναι η διασημότερη παραλία με 4,5 χλμ. μήκος, μπροστά από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο.
Οι παραλίες Ιπανέμα και Λεμπλόν (η μια συνέχεια της άλλης) είναι οι πιο πλούσιες και κομψές.

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΥΤΡΩΤΗ
Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο 32 μέτρων, που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό με απλωμένα τα χέρια και βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο, πάνω από την πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Δεσπόζει σε ύψος 710 μέτρων και έχει γίνει το σύμβολο της πόλης και ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα.
Στις 4 Απριλίου 1922 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για το μεγάλο αυτό οικοδόμημα, την επίβλεψη της κατασκευής του οποίου ανέλαβε ο Βραζιλιάνος μηχανικός Έτορ Ντα Σίλβα Κόστα, ενώ τα σχέδια ήταν του Γάλλου γλύπτη Πολ Λαντόβσκί .Οι εργασίες για την ανέγερση του Χριστού Λυτρωτή διήρκεσαν περίπου 5 χρόνια, από το 1926 έως το 1931. Σύμμαχος των εμπνευστών του έργου ήταν ο σιδηρόδρομος του Κορκοβάντο, καθώς ήταν ιδανικός για την ασφαλή μεταφορά των μεγάλων ογκόλιθων, που χρειάστηκαν για την κατασκευή του αγάλματος. Όταν ολοκληρώθηκε ήταν το μεγαλύτερο γλυπτό αρτ ντεκό στον κόσμο.Το άγαλμα θεμελιώθηκε στις του μεγαλειώδους αγάλματος, επέλεξαν την τοποθεσία του, ώστε να εντυπωσιάζει από μακριά, ατενίζοντας αγέρωχο την πόλη.


Σχόλιο καθηγητή : Καλή προσπάθεια. Φανερό ότι ασχολήθηκες περισσότερο.