Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

11/11/19 : Διάβαση του Ερμή - δελτίο τύπου και φωτογραφίες


 «Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι του Γυμνασίου Σαπών
βλέπουν ζωντανά τον Ερμή να ‘περπατάει’… στον Ήλιο !!! »

11 Νοεμβρίου 2019
Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών

Συνεχίζοντας την 1η μας αστρονομική δραστηριότητα στην Παγκόσμια Εβδομάδα  Διαστήματος τον Οκτώβριο του 2019, με μια παρουσίαση σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου Σαπών και θέμα : “The Moon: Gateway to the Stars and Mars"…… . συνεχίσαμε τις δραστηριότητες σήμερα  11 Νοεμβρίου 2019.

Συγκεντρωθήκαμε  πάνω από  25 μαθητές/μαθήτριες  του Γυμνασίου και του Δημοτικού Σαπών  και  καθηγητές παρατηρήσαμε για 1η φορά μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών (70%)  μετακινείται με τα σχολικά λεωφορεία, οπότε είχαν αναχωρήσει λόγω της λήξης των μαθημάτων.
Το φαινόμενο ονομάζεται «Διάβαση του Ερμή». Συμβαίνει περίπου 10 - 12 φορές κάθε 100 χρόνια (το επόμενο θα συμβεί το 2032).  Οι τελευταίες διαβάσεις έγιναν στις 15 Νοεμβρίου 1999, 7 Μαΐου 2003, 8 Νοεμβρίου 2006  και 9 Μαΐου 2016. Η επόμενη διάβαση του Ερμή θα πραγματοποιηθεί  στις 13 Νοεμβρίου 2032.
Διαβάσεις από το δίσκο του Ήλιου εμφανίζει και η Αφροδίτη αλλά είναι σπανιότερες (συνέβησαν το 1874,1882, 2004, 2012 και θα ξανασυμβούν 2117 και 2125).

Ο Ερμής ταξίδεψε, σήμερα, μπροστά από το δίσκο του Ήλιου, είχε φαινόμενη διάμετρο 10'' (δεύτερα λεπτά της μοίρας). Σε σύγκριση με τη μέση φαινόμενη διάμετρο της Σελήνης και του Ήλιου που είναι περίπου 30' - 33' (πρώτα λεπτά της μοίρας) = 1800" - 2000" (δεύτερα λεπτά της μοίρας) είναι περίπου 180 -200 φορές μικρότερος (στην διάμετρο).
Ο Ήλιος δεν είχε καθόλου ηλιακές κηλίδες (από 1/1/19 έως 11/10/19 οι μέρες χωρίς κηλίδες ήταν στο 75%) και έτσι δεν χρειάσθηκε να ψάξουμε πολύ για να βρούμε τον πλανήτη Ερμή.
Το φαινόμενο ξεκίνησε περίπου στις 14h 35m και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με την δύση του Ήλιου. Εχθρός μας ήταν η συννεφιά, που μας δυσκόλεψε στην διαδικασία. Προτιμήσαμε να μην δοκιμάσουμε την φωτογράφηση του φαινομένου, διότι θα χανόταν πολύτιμος χρόνος από το φαινόμενο και υπήρχε περίπτωση κάποιοι μαθητές να μην το έβλεπαν ζωντανά. Έτσι κι αλλιώς θα υπάρξουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο σαν ….. επανάληψη.
         
Σταθήκαμε τυχεροί. Όλοι είδαμε το δίσκο του Ήλιου, μέσα από το απαραίτητο ηλιακό φίλτρο, καθώς και τον Ερμή να ξεπηδάει από μια πλευρά του, τρέχοντας προς το κέντρο του ηλιακού δίσκου. Στις 15h 15 m καθώς τα σύννεφα «έκλεισαν τον ουρανό» αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε την παρατήρηση δίνοντας το επόμενο ραντεβού μας στην επόμενη τηλεσκοπική παρατήρηση.  
Χρησιμοποιήθηκε ένα μικρό διοπτρικό τηλεσκόπιο και μεγέθυνση x45. Ο πλανήτης Ερμής ήταν ιδιαίτερα μικρός, αλλά απαραίτητα σκοτεινός και εύκολα θεατός, «ζωντανός»  μέσα στα μη εκπαιδευμένα, αλλά όλο ζωντάνια και όρεξη για μάθηση, μάτια των μαθητών/μαθητριών .

Για την ιστορία, παρόντες  ο  Διευθυντής του Γυμνασίου Σαπών κ. Καρακύριος Δημήτριος, η  Υποδιευθύντρια  κα. Ουρεϊλίδου Σιμέλα, η καθηγήτρια κα. Κασαπίδου Δέσποινα καθώς και ο καθηγητής Φυσικής από το ΓΕΛ.ΔΕ.Σαπών  κ.Κοπασάκης Αντώνης  (μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης).
Οργανωτής της μικρής εκδήλωσης,  ο φυσικός του Γυμνασίου Σαπών κ. Πρασόπουλος Δημήτρης  (μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης).
Αναμείνατε για τις επόμενες δράσεις μας, .……  οργανώνουμε 5μηνο Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με αστρονομικό περιεχόμενο και όχι μόνο …

Με εκτίμηση
Δια λογαριασμό των δράσεων
Πρασόπουλος Δημήτριος, φυσικός

Πηγές συμπληρωματικών  πληροφοριών για τις 2 δράσεις :

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες !









          Ευχαριστούμε !