Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

"Βραχογραφίες στο Μικρό Δέρειο και στην περιοχή Έβρου - Ροδόπης" του μαθητή .... του τμήματος Β3


"Βραχογραφίες στο Μικρό Δέρειο και στην περιοχή Έβρου - Ροδόπης"
στα πλαίσια του μαθήματος Γεωγραφίας Β' Γυμνασίου
του μαθητή ....  τμήμα Β3

Κείμενο του μαθητή : 
" Ο παρακάτω σταυρός βρέθηκε σε βράχο στο χωριό Μικρό Δέρειο του νομού Έβρου και μάλλον είναι από παλιά χρόνια εκεί. Μπορεί να το έκανε κάποιος αρχαίος άνθρωπος για να κρύψει κάτι και όταν έρθει να μπορεί να το ξαναβρεί. 
Η 2η φωτογραφία είναι από αρχαίο παιχνίδι με εννέα πέτρες.
Η 3η φωτογραφία μοιάζει με αγελάδα.
Η 2η και 3η φωτογραφία δεν θυμάμαι που είναι.
Ο χάρτης δείχνει την περιοχή του χωριού Μικρό Δέρειο."

Τοιχογραφία : είναι η ζωγραφική που γίνεται πάνω σε τοίχο ή οροφή. Οι σπηλαιογραφίες αποτελούν τα παλιά δείγματα αυτής της ζωγραφικής. 
Η τεχνική της νωπογραφίας: είναι η πιο συνηθισμένη τεχνική που εφαρμόστηκε στις τοιχογραφίες από την αρχαιότητα και αναπτύχθηκε πολύ κατά την αναγέννηση. Έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται όμως και άλλες, όπως η τέμπερα, το λάδι, τα ακρυλικά κ.ά. 
Η τοιχογραφία, σε σύγκριση με έναν πίνακα ή μία εικόνα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ενός κτιρίου ή ναού στον οποίο έχει ζωγραφιστεί.(Κάποιες φορές η τοιχογραφία είναι μια ζωγραφική και κάποιες φορές μια  σημάδι από τους αρχαίους ανθρώπους.
Η τοιχογραφία δεν είναι μόνο μια σημάδι, ας πούμε ζωγράφισαν ένα ζώο (αγελάδα)  ίσως μπορούν να το ζωγραφίσουν για να δει κάποιος άλλος και να τους πει ότι είδε αυτό το ζώο σε αυτή την περιοχή να πάνε και να το πιάσουμε για να το φάνε, και να πάμε λίγο για τα σημάδια μπορεί το έκανε ένας αρχαίος άνθρωπος για να κρύψει κάτι αν θα πάει σε πόλεμο,σε μεγάλο δρόμο όταν θα ξανάρθει για να το βρει ή θα αφήσει στα παιδιά του. 
Αυτό μπορεί να είναι λεφτά, γράμμα, εργαλεία για το πόλεμο κ.α.Οι  τοιχογραφίες είναι σε ορισμένες περιοχές και δεν είναι εύκολο να τις βρούμε, και για αυτό είναι πολύτιμοι και θέλει αρκετές ώρες , μέρες, εβδομάδες και μήνες για να βρούνε μια καλή τοιχογραφία.)






Σχόλιο καθηγητή : Μπράβο ! Εξαιρετική δουλειά !