Επιστήμη
(Αστρονομία, Κοσμολογία, Νετρίνο, Σύμπαν)
Υπεύθυνος ιστολογίου : Πρασόπουλος Δημήτριος
Φυσικός
Επιστήμη
Αγαπητοί μαθητές και συνάδελφοι, Διευθυντές, Υποδιευθυντές, Προϊστάμενοι ΔΔΕ Ροδόπης
έφτασε η ώρα του "αποχαιρετισμού" από την ΔΔΕ Ροδόπης και τα σχολεία που έχω υπηρετήσει (3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής (κατά διαστήματα), Γυμνάσιο & Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών).
Θέλω μέσα από την καρδιά μου να αποχαιρετίσω όλους σας και να ευχηθώ να είστε υγιής, ευτυχισμένοι και να πετυχαίνετε τους στόχους σας εκπαιδευτικούς και προσωπικούς !
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όλους σας για την εμπιστοσύνη, την φιλόξενη διάθεση και την ενθάρρυνση που μου δείξατε στις δραστηριότητες και στα μαθήματα. Εύχομαι να πέτυχα τους στόχους μου και εσείς το ίδιο. Διαλέξτε από όσους συνεργάζεστε τα καλύτερα στοιχεία και προχωράτε μπροστά.
Αν έκανα κάτι λάθος πραγματικά λυπάμαι - δεν το έκανα επίτηδες.
Αγάπησα και αυτά τα σχολεία που εργάσθηκα τα τελευταία 2 χρόνια (2019-2020 και 2020 -2021). Ήταν "διαφορετικές" αυτές οι χρονιές με την τηλε-εκπαίδευση. Εύχομαι να συνεχίσετε με το ίδιο και περισσότερο πάθος τις προσπάθειές σας !
Το blog αυτό θα παραμείνει ως ανάμνηση των δραστηριοτήτων μας τα τελευταία 2 χρόνια. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για τα σχολεία μας.
Δεν είμαι καλός στους αποχαιρετισμούς, η συγκίνηση με κυριεύει.
Καλή σταδιοδρομία σε όλους ! Θα σας θυμάμαι πάντα ! Θα μου λείψετε ! Ήταν συγκινητικά αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες των μαθημάτων και μετά από αυτά.
Αν χρειαστείτε την βοήθειά μου μπορείτε να με βρείτε όποτε θέλετε. ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ και εύχομαι να μαθαίνω όμορφα πράγματα να συμβαίνουν στην ζωή σας για να χαίρομαι μαζί σας !
- Κεριά -
«Του μέλλοντος η μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας
σα μια σειρά κεράκια αναμένα
Η περασμένες μέρες πίσω μένουν,
μια θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων·
τα πιο κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη,
κρύα κεριά, λυωμένα, και κυρτά.
Δεν θέλω να τα βλέπω· με λυπεί η μορφή των,
και με λυπεί το πρώτο φως των να θυμούμαι.
Εμπρός κυττάζω τ’ αναμένα μου κεριά.
Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν"
***
29 Aπριλίου 1863 – 29 Απριλίου 1933. Κωνσταντίνος Καβάφης,
Πηγή : https://www.imerodromos.gr/tou-mellontos-i-meres-stekod-ebrosta-mas-sa-mia-sira-kerakia-anamena/
Έκθεση πεπραγμένων σχολικού έτους 2020 -2021
Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών
Πρασόπουλος Δημήτριος
Δράση 1 : Ιούλιος 2020 – Ιούνιος 2021: “Ιστοσελίδα SNAC -Σαπών” (εκτός διδακτικών ωρών)
Συνεχής ενημέρωση της ιστοσελίδας με νέα άρθρα και έρευνες σεισμών, που κατασκευάσθηκε για το πρόγραμμα SNAC –School Newtork Alerts Citizens https://snacsapon.blogspot.com/
Δράση 2 : Ιούλιος 2020 – Αύγουστος 2020 : « SNAC-Καλοκαιρινή Ερευνητική Σεισμολογία, 2020» (εκτός διδακτικών ωρών)
Εθελοντικό πρόγραμμα με την συμμετοχή 4 μαθητών του Γυμνασίου ΔΕ Σαπών. Οι συναντήσεις γίνονταν μέσω webex . Διάρκεια πάνω από 15 ώρες. Η ομάδα εργάσθηκε στα εξής :
Project 1a : « Έρευνα κυματομορφών από Σχολικό Σεισμογράφο SNAC» , συνέχεια της περσινής περιόδου, Πρασόπουλος Δημήτριος με ομάδα 4 μαθητών
Project 2 : «Μελέτη σεισμικότητας περιοχής Θράκης - Ενέργεια σεισμού» Πρασόπουλος Δημήτριος και μαθήτρια Μ.Τ.Ε.-Β2
Project 3 : «Μελέτη ταχυτήτων σεισμικών κυμάτων P και S»: Πρασόπουλος Δημήτριος και μαθητής Ε.Σ. - Γ2
Δράση 3 : Από 12 -17/07/2020 : Διαδικτυακό σεμινάριο «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς» (εκτός διδακτικών ωρών)
11 ώρες με workshops και εργασίες, 25 συμμετοχές σχολείων και καθηγητών από όλη την Ελλάδα.
Οργάνωση : Γεωδυναμικό Ινστιτούτο - Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ελληνογερμανική Αγωγή και ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών (Εθνικό Σημείο Επαφής του Προγράμματος Scientix) σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα eTwinning και την ελληνική κοινότητα Scientix)
http://esia.ea.gr/training/to-sxoliko-dyktio-seismografon/?fbclid=IwAR2i6QwTTNnC5rvI_HEr8GwbXCLFrAnHiY1xrzPDNZg0Ue4atUOG-1wgRjk
Παρουσιάστηκε από την πλευρά μας η εργασία : «Μελέτη ταχυτήτων σεισμικών κυμάτων P και S»: Πρασόπουλος Δημήτριος και μαθητής Ε.Σ. - Γ2 - Γυμνάσιο Σαπών
Δράση 4 : Παρασκευή 23/10/20 : Ζωντανή σύνδεση με το Αστεροσκοπείο Σκίνακα (Κρήτη)
(εκτός διδακτικών ωρών)
Συμμετοχή 10 σχολείων, 8 μαθητών του Γυμνασίου Σαπών. Διάρκεια 2 ώρες. Ξενάγηση στο αστεροσκοπείο, παρουσίαση αστρονομικών φωτογραφιών, περιγραφή λειτουργίας τηλεσκοπίων. Συμμετείχαν 8 μαθητές του Γυμνασίου Σαπών. Οργάνωση Αστεροσκοπείο Σκίνακα, Ελληνογερμανική Αγωγή, SPACE EU https://gymsaponscience.blogspot.com/2021/06/23-2020-10.html
Δράση 5 : 10/3/21 και 11/3/21 : «Υπολογισμός της επιτάχυνσης της βαρύτητας g» (εντός διδακτ. ωρών)
Το πείραμα έγινε με την μέθοδο του απλού εκκρεμούς, συμμετείχαν 2 τμήματα Β1 και Β2 του Γυμνασίου Σαπών .
Δράση 6 : 16/3/21 έως 27/3/21 : «Ο Ερατοσθένης μέτρησε τη Γη …... από τις Σάπες !!!» (εντός και εκτός διδακτικών ωρών) Πρασόπουλος Δημήτριος, Δεληγιάννη Μαρία, Δημητρακάκη Αργυρή.
Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε :
• Ενημέρωση 6 τμημάτων Γυμνασίου ΔΕ Σαπών
• Παρακολούθηση μετρήσεων που γίνονταν από κ. Πρασόπουλο Δ. μέσω webex
• Επικοινωνία - πειράματα και πραγματοποίηση ταυτόχρονων μετρήσεων σε Αλεξ/πολη και Σάπες (2 μέρες)
• Επίλυση 16 μετρήσεων μαθητών και καθηγητή
• Η μέση τιμή της μεσημβρινής περιμέτρου της Γης υπολογίσθηκε στα 40.185,26 km (απόκλιση από την πραγματική τιμή 0,44 %).
Δεσμός με φωτο : https://gymsaponscience.blogspot.com/2021/03/27-29-2021.html
Δράση 7: Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021: «Συλλογή μικρομετεωριτών μέσω της βροχής» με το τμήμα Β2 (εντός και εκτός διδακτικών ωρών)
Συλλέχθηκαν μικρομετεωρίτες από τις σκεπές του Γυμνασίο Σαπών με την βοήθεια του νερού της βροχής και μαγνήτη. Οι μαθητές τους είδαν με γυμνό μάτι αλλά όχι μέσα από το μικροσκόπιο. Δυστυχώς οι μικρομετεωρίτες που συλλέχθηκαν πετάχτηκαν από λάθος. Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου συλλογής. Τελικά ο καθηγητής Πρασόπουλος Δημήτριος έδειξε στους μαθητές μικρομετεωρίτες που συλλέχθηκαν το 2009.
Δράση 8 : Φεβ 2021 – Ιούνιος 2021 : Συμμετοχή στο διαγωνισμό : «Φτιάξε το δικό σου ψηφιακό σεισμογράφο» (εντός και εκτός διδακτικών ωρών). Συνεργασία Πρασόπουλος Δημήτριος, Δεληγιάννη Μαρία
Διοργάνωση : Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Συμμετοχή των 9 από τα 10 τμήματα του Γυμνασίου Σαπών (όλα εκτός από το Α1). Τα αποτελέσματα μετά τις 30/6/21.
Δεσμός : https://portal.opendiscoveryspace.eu/el/osos-project/seismografos-anihneysi-kai-eidopoiisi-kymaton-p-gymnasio-lykeio-sapon-863659
Δράση 9 : Νοέ 2020 – Ιούνιος 2021 : «Μικροί Ερευνητές Αστρονομίας, Σεισμολογίας»
Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικής εκπαίδευσης) : Κάθε Σάββατο μέσω Webex (1- 1,5 ώρα). Υπεύθυνος Πρασόπουλος Δημήτριος
Στις πρώτες 8-9 συναντήσεις συμμετείχαν περίπου 10 μαθητές του Γυμνασίου Σαπών παρακολουθώντας παρουσιάσεις αστρονομίας και σεισμολογίας.
Από τον Ιανουάριο 2021 – Ιούνιο 2021 με 2 μαθητές εστιαστήκαμε σε έρευνα : «Υπολογισμός απόστασης επικέντρου σεισμού-σεισμογράφου δικτύου SNAC» (με χρήση χάρακα και σεισμογραμμάτων από σχολικούς σεισμογράφους δικτύου SNAC, επαλήθευση αποστάσεων με τους καταλόγους Γ.Ι. – Ε.Α.Α.). Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί επεξεργασθήκαμε πάνω από 70 σεισμούς. Έχει αποσταλεί για ένα αρχικό έλεγχο στους υπεύθυνους του προγράμματος SNAC και θα δημοσιευτεί όταν είναι πλήρως έτοιμη :
• Στην πλατφόρμα OSOS – Open Schools for Open Societies & SNAC School Network Alerts Citizens
• Σε τοπικές εφημερίδες
• Αν βρεθεί χρόνος και μπορέσουμε να την μεταφράσουμε (πάνω από 12 σελίδες) θα προσπαθήσουμε να δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκό διαδικτυακό περιοδικό σχολικών δραστηριοτήτων.
Δεσμός περιοδικού : https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openschoolsjournal/index
• Ή θα παρουσιασθεί σε κάποιο θερινό σχολείο
Μία Διαδικτυακή Διαδραστική Εμπειρία για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς από ολόκληρη την Ελλάδα
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 (19:00 – 21:00)
Ο ουρανός είναι ένα απέραντο και μοναδικό εργαστήριο για τη μελέτη των φυσικών επιστημών, πάντα σε λειτουργία, διαθέσιμο κάθε φορά για τον καθένα από οπουδήποτε και αν βρίσκεται και στο οποίο λαμβάνουν χώρα κάθε είδους φυσικά φαινόμενα πολλά από τα οποία δεν είναι δυνατό να αναπαραχθούν σε κανένα επιστημονικό εργαστήριο.
Η παρατήρηση του ουρανού πάντα εντυπωσίαζε τον άνθρωπο και τον οδήγησε στη μελέτη της φύσης και την κατανόηση των φυσικών νόμων που τη διέπουν. Σε μία προσπάθεια να μεταφερθεί η μοναδική εμπειρία της Αστρονομικής Έρευνας στις Ελληνικές σχολικές τάξεις το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα ανοίγει «διαδικτυακά» τις πύλες του στην Ελληνική Εκπαιδευτική Κοινότητα. Το Αστεροσκοπείο βρίσκεται στον Ψηλορείτη στην Κρήτη σε υψόμετρο 1750 μέτρων και η λειτουργία του συντονίζεται από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής (ΙΑ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Στις 23 Οκτωβρίου 2020 μαθητές και εκπαιδευτικοί από 10 Ελληνικά Σχολεία θα συνδεθούν διαδικτυακά με το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και για δύο ώρες θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους ερευνητές που εργάζονται εκεί και να παρακολουθήσουν πως σχεδιάζουν το παρατηρησιακό πρόγραμμα του τηλεσκοπίου για τη συγκεκριμένη νύκτα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα ξεναγηθούν στους χώρους του αστεροσκοπείου και θα δουν σε λειτουργία το γιγάντιο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου. Το πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης παρουσιάζεται στη συνέχεια.
19:00 – 19:10 Καλωσόρισμα στον Ψηλορείτη και το Αστεροσκοπείο Σκίνακα
19:10 – 19:25 Ξενάγηση στους εξωτερικούς χώρους του Αστεροσκοπείο Σκίνακα
19:25 – 19:55 Ξενάγηση στο τηλεσκόπιο 1.3μ – Περιγραφή της λειτουργίας του
19:55 – 20:15 Παρουσίαση αστρονομικών φωτογραφιών του Αστεροσκοπείου Σκίνακα
20:15 – 21:00 Ερωτήσεις/Απαντήσεις και προετοιμασία παρατήρησης από τους αστρονόμους του Αστεροσκοπείου.
Συντονισμός της δράσης: Καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.
Περισσότερες πληροφορίες για το αστεροσκοπείο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://skinakas.physics.uoc.gr
Οι σχολικές μονάδες που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην εκδήλωση μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον
τους συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://spaceeu.ea.gr/registration
Όσοι μαθητές μας θέλουν να μετέχουν πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον κ. ΠΡΑΣΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ έως την ΤΕΤΑΡΤΗ 13.00 στο σχολείο. Χρειάζεται να δηλώσουν ονοματεπώνυμο και email για να τους στείλω τον δεσμό WEBEX ή ΖΟΟΜ που θα συνδεθούν στο email που θα δηλώσουν.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Μαρούσι, 20/4/2021 Αριθμ. Πρωτ. : Φ16/45624/Δ2
ΘΕΜΑ: «26ο Θερινό Σχολείο του Αστεροσκοπείου Αθηνών – Σεπτέμβριος 2021»
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 39871/Δ2/07-4-2021 εισερχόμενο έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης
(ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, συνεχίζοντας την 26ετή πρωτοπόρο προσφορά του στην ελληνική εκπαίδευση, προχωράει και φέτος στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2021, στην οργάνωση του Θερινού Σχολείου διαδικτυακά με ανανεωμένο πρόγραμμα, για μαθητές Λυκείου όλης της χώρας, με κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν, και οι τελευταίες ανακαλύψεις». Στο Σχολείο αυτό θα αξιοποιηθεί όλη η
σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία του Αστεροσκοπείου (τηλεσκόπια κ.λ.π.).
Σκοπός του Σχολείου αυτού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα Αστροφυσικής,
Διαστημικής και Περιβάλλοντος και η σύνδεσή τους με την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό.
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μαθητές/τριες Λυκείων της χώρας και η συμμετοχή τους είναι
προαιρετική.
Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να αποστείλουν την αίτησή τους
ηλεκτρονικά μέσω των σχολείων τους μέχρι τις 10 Ιουνίου 2021 στην οργανωτική επιτροπή (προς
Γραμματέα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κυρία Ο. Κουμεντάκου, Λόφος Νυμφών - Θησείο, Τ.Θ.
20048 - Τ.Κ. 118 10 Αθήνα, email: ......................................... Στην αίτηση
πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του/της ενδιαφερόμενου/νης μαθητή/τριας, η τάξη και το
σχολείο στο οποίο φοιτά, η διεύθυνση κατοικίας του/της και τα αντίστοιχα τηλέφωνά του/της και email.
Επίσης, πρέπει να αναφέρεται η επίδοση του/της ενδιαφερόμενου/νης μαθητή/τριας στα Μαθηματικά,
τη Φυσική και τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, καθώς και ο Γενικός Μέσος Όρος της Α΄ και Β΄ Λυκείου,
εάν έχουν ήδη φοιτήσει. Τέλος, πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και email)
του/της αρμόδιου/ας καθηγητή/τριας που προτείνει τους/τις μαθητές/τριες.
Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Θερινού Σχολείου, θα
επιλέξει τους/τις μαθητές/τριες και στη συνέχεια, μόνον στην περίπτωση επιλογής των μαθητών/τριών,
θα ενημερώσει τα σχολεία μέχρι τέλος Ιουνίου. Συνολικά θα επιλεγούν 80 μαθητές/τριες με
προτεραιότητα στους/στις μαθητές/τριες των τελευταίων τάξεων.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματέα του Εθνικού Αστεροσκοπείου
Αθηνών, κυρία Ο. Κουμεντάκου, στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-34.90.122 για οποιαδήποτε
διευκρίνιση.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.
Διαδικτυακή Hμερίδα: "Κινητά στο σχολείο; Περιορισμοί - Προκλήσεις - Προοπτικές"
ομιλητές:
1. Κωνσταντίνος Σαλπασαράνης, Σύμβουλος Α´ Πληροφορικής του ΙΕΠ "Κινητή μάθηση: Σκέψεις για το παρόν και το μέλλον της"
2. Αναστάσιος Μικρόπουλος, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων "Ποια είναι η προστιθέμενη παιδαγωγική αξία των κινητών;"
3. Αλιβίζος (Λοΐζος) Σοφός, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου “Quo vadis mobile learning? Προτάσεις για μια Διδακτική Κινητής Μάθησης”
4. Θανάσης Χατζηλάκος, Καθηγητής Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Ινστιτούτο Κύπρου “Απαγορεύονται τα κινητά στο σχολείο”: Προστασία για ουσιαστική μόρφωση ή σκοταδισμός, φοβία και τεμπελιά;
ΠΕ.Κ.Ε.Σ.. Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Τέρμα Σισμάνογλου, 69133, Κομοτηνή
Ο επιταχυντής του Cern
https://www.youtube.com/watch?v=miO2VcPIaXo&ab_channel=mfloratosmfloratos
Αναζητώντας το Σωματίδιο του Θεού
https://www.youtube.com/watch?v=qn4Q0nEQGrA&ab_channel=CNNGreeceCNNGreece
Εισαγωγή στην σωματιδιακή φυσική και το καθιερωμένο πρότυπο ( Standard model)
https://www.youtube.com/watch?v=NXhFdzUpmWc&ab_channel=stellaklavdianoustellaklavdianou
Τι σχήμα έχουν τα άτομα;
https://www.youtube.com/watch?v=i5RUOSbqMpU&ab_channel=lesson2golesson2go
Θεωρία Ατομικά Φαινόμενα: Πρότυπο του Rutherford - Bohr
https://www.youtube.com/watch?v=NrLMUZ0fEAQ
Θεωρία Ατομικά Φαινόμενα: Ενεργειακές στάθμες - Διέγερση ηλεκτρονίου
https://www.youtube.com/watch?v=qlrgaGuAR3o&ab_channel=schooldoctorschooldoctor
Φωτόνια, Ηλεκτρόνια και Άτομα…
'Ατομο (Bohr)-Κατανομή ηλεκτρονίων σε στιβάδες
https://www.youtube.com/watch?v=wRldkRrLLmM&ab_channel=chatzidachatzida
04 Ηλεκτρονιακή δομή Bohr(Χημεία Α' Λ.)
https://www.youtube.com/watch?v=K90HmSoLVVs&ab_channel=chatzidachatzida
Διαδικτυακό σεμινάριο ¨Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς" που πραγματοποιήθηκε στις 20-4-2021
Η βιντεοσκόπηση του σεμιναρίου μαζί με τις παρουσιάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://portal.opendiscoveryspace.eu/en/activity/webinar-20421-athens-863560
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Βέρα Βορύλλα
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΔΙΠΕ Ανατ. Αττικής
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Εις μνήμην Γιάννη Σειραδάκη
Η εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 7 Μαΐου 2021, στις 9 μμ, θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ Γιάννη Χιου Σειραδάκη, ο οποίος μας έφυγε πριν ένα χρόνο, στις 3 Μαΐου 2020 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Γιάννης Σειραδάκης αφιέρωσε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του στην έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Πρόκειται για τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή, ο οποίος φτιάχτηκε από Έλληνες κατά την Ελληνιστική περίοδο -το 2ο αιώνα π.Χ.- και υπολόγιζε αστρονομικά φαινόμενα και ημερομηνίες τέλεσης των μεγάλων αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας.
Προσκεκλημένοι του Φυσικού Σπύρου Α. Κάνουρα θα είναι στενοί συνεργάτες του Γιάννη Σειραδάκη στην έρευνα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πιο συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν ο Καθηγητής Αστρονομίας του ΕΚΠΑ Ξενοφών Μουσάς, ο Ομότιμος Καθηγητής Μηχανολογίας του ΑΠΘ Κυριάκος Ευσταθίου, ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του ΠΑΜΑΚ Μάνος Ρουμελιώτης, η Αστροφυσικός του ΕΑΑ Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού και ο Αρχαιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Αλέξανδρος Τούρτας. Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω βίντεο η Δρ. Αρχαιοαστρονομίας Μαγδαληνή (Λίνα) Αναστασίου.
Στην εκπομπή θα παρουσιαστούν διεξοδικά οι αστρονομικές και ημερολογιακές λειτουργίες, αλλά και τα μηχανολογικά στοιχεία του μηχανισμού, και επιπλέον θα γίνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του, καθώς και στον τόπο όπου ανευρέθηκε το ναυάγιο. Θα χρησιμοποιηθούν εικόνες, βίντεο, αξονικές τομογραφίες, τρισδιάστατες επισκοπήσεις και ψηφιακές προσομοιώσεις.
Προτείνω να παρακολουθήσετε ζωντανά την ομιλία στο YouTube κανάλι του BEYOND EO CENTRE https://www.youtube.com/channel/UCMuppSpByouWiZUWCVqFn_g
Το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή ομιλία του Καθηγητή Βασίλη Χαρμανδάρη με θέμα "Παρατηρώντας το Σύμπαν με διαστημικά τηλεσκόπια", την Τέταρτη 14 Απριλίου και ώρα 19.00, στο πλαίσιο της δράσης εξωστρέφειας BEYONDialogues του κέντρου μας.
H δράση, υλοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έργου "Caroline Herschel Framework Partnership Agreement" (HORIZON 2020), σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ και έχει στόχο να φέρει κοντά την ελληνική επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τον τομέα του διαστήματος και να συστήσει τις δυνατότητες που δίνει το διάστημα και οι διαστημικές εφαρμογές σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της κοινωνίας
Ο Βασίλης Χαρμανδάρης έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1989. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις ΗΠΑ και το 1995 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Αστροφυσική από το Iowa State University. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο CEA/Saclay και διετέλεσε υπότροφος Marie Curie στο Αστεροσκοπείο Παρισιού (Γαλλία). Το 1999 επέστρεψε στο Astronomy Department του Cornell University (ΗΠΑ), όπου εργάστηκε για 6 χρόνια με την ερευνητική ομάδα που κατασκεύασε τον υπέρυθρο φασματογράφο του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA. To 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και πλέον βρίσκεται στη βαθμίδα του Καθηγητή Παρατηρησιακής Αστροφυσικής. Από το 2019 είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας. [Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.physics.uoc.gr/~vassilis/]
SUNDAY, APRIL 11, 2021 AT 7:30 PM UTC+03
"Κοσμικές συγκρούσεις της Γης με αστεροειδείς και η διαστημική αποστολή AIDA"
Κλεομένης Τσιγάνης (αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ)
Δεν έχω βρει το δεσμό το youtube
αλλά μόνο το δεσμό της ανακοίνωσης στο fb
https://www.facebook.com/events/778127303090140/
13/3/21 : Συνέντευξη κ.Διονύση Σιμόπουλου Επίτιμου Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου Αθηνών
Από την εκπομπή της Λένας Αρώνη "Art Week" που προβλήθηκε στις 13 Μαρτίου 2021 στην ΕΡΤ-2 [https://www.ertflix.gr/.../art-week-dionysis-simopoylos/]
Α) Δείτε το βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=uqy9EtE1uuE
και το βίντεο : https://inkomotini.news/248193-2/ (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός)
Β) Κάντε το τεστ σωστά με την βοήθεια κηδεμόνα
Γ) Περνάτε τα αποτελέσματα στο : https://dilosi.services.gov.gr/login?next=/templates/COVID19-SCHOOL-CARD/create/& (για μαθητές)
προτείνω να έχετε ήδη το username και pass word από το taxis net (λογαριασμός εφορίας)
Δ) Τυπώστε στο τέλος την σελίδα που σας προτείνει το σύστημα ή γράψτε με το χέρι μια σελίδα με τα βασικά και συμπληρώστε τα στοιχεία σας όπως παρακάτω :
Δήλωση
αποτελέσματος self test – COVID -19
Όνομα |
Επώνυμο |
Όνομα πατρός |
Όνομα μητρός |
Ημερομηνία
Γέννησης |
|
ΑΜΚΑ |
Ημερομηνία Διεξαγωγής Τεστ |
Τύπος τεστ - SELF TEST |
Αποτέλεσμα self test ΘΕΤΙΚΟ ή ΑΝΡΗΤΙΚΟ
|
Ημερομηνία : ___________________
Η Δηλών
υπογραφή - επίθετο & όνομα κηδεμόνα ή γονέα
Ή (σε απλή σελίδα)
Δηλώνω υπεύθυνα ότι ο μαθητής πχ .................., της τάξης Γ1 με ΑΜΚΑ ... πραγματοποίησε την Κυριακή 9/5/2021 το self test covid-19 και το αποτέλεσμα βγήκε ΑΡΝΗΤΙΚΟ , υπογράφει ο πατέρας/κηδεμόνας και με αυτό ο μαθητής έρχεται στο σχολείο και το επιδεικνύει στον καθηγητή της 1ης ώρας.
Ε) Πάρτε το χαρτί και ελάτε στο σχολείο με αυτό
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ παρατηρήσεις :
α) βάλτε 4 σταγόνες στον ανιχνευτή αν πέσουν 5 δεν πειράζει
β) όταν βγάζετε τον στυελό (μπατονέτα) από το φιαλίδιο πατήστε ελαφρά (το φιαλίδιο) για να μείνει δείγμα υγρού μέσα στο φιαλίδιο πριν το ρίξετε στον ανιχνευτή
γ) το τεστ έχει οδηγίες - διαβάστε προσεκτικά - ελέγχουμε το τεστ μετά από 15 -20 λεπτά (βάλτε χρονόμετρο στο κινητό)
δ) δεν βάζουμε την μπατονέτα βαθιά στην μύτη μας μόνο 2-3 εκατοστά.
Αν περάσουν 30 λεπτά το τεστ μπορεί να βγει λάθος !
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στο :
καλή επιτυχία ! αν δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο που θα κάνετε το τεστ ζητήστε συμβουλή από ενήλικα ή τον φαρμακοποιό ή από κάποιον που το έχει κάνει σωστά.
7/4/21 : BEYONDialogues "Διαστημική Ασφάλεια: απομείωση κινδύνου για διαστημικά, Κλεομένης Τσιγάνης, ΑΠΘ
Το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ, Κλεομένη Τσιγάνη με θέμα “ Διαστημική Ασφάλεια: απομείωση κινδύνου για διαστημικά κατάλοιπα και επικίνδυνους αστεροειδείς”, την Τέταρτη 7 Απριλίου και ώρα 19.00, στο πλαίσιο της δράσης εξωστρέφειας BEYONDialogues του κέντρου μας.
Μπορείτε να το δείτε :
https://www.youtube.com/watch?v=U79az2d58B4&ab_channel=centreexcellence
Διαδικτυακή εκδήλωση: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ»
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) διοργανώνει Επιμορφωτική Τηλε-Ημερίδα με θέμα: «Αντισεισμική Προστασία Σχολικών Μονάδων»,
η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Απριλίου 2021 και ώρες 17:30-20:00.
Το εν λόγω διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Η συμμετοχή των Διευθυντών, των Προϊσταμένων των εκπαιδευτικών οργανισμών και των Υπευθύνων Σύνταξης Σχολικών Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης των σχολικών μονάδων κρίνεται αναγκαία. Η Επιμορφωτική Τηλε-Ημερίδα αποσκοπεί στην υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε θέματα αντισεισμικής προστασίας. Ειδικότερα, επιδιώκεται να αποτελέσει βήμα παρουσίασης επιστημονικών δεδομένων, μελετών και εφαρμογών και εφαλτήριο διαλόγου για την αντισεισμική Προστασία στην ελληνική σχολική πραγματικότητα. Τέλος, έχει στόχο να αναδείξει τη βαρύνουσα σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας και ετοιμότητας και να συμβάλλει, μέσω εμπειριών και καλών πρακτικών, στην αποτελεσματική διαχείριση συνθηκών έκτακτης ανάγκης.
Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας
Αγαπητά μέλη, φίλες και φίλοι του Συλλόγου μας και της Αστρονομίας, σας ενημερώνουμε πως η επόμενη ομιλία μας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Απριλίου και ώρα 18:00 και θα έχει θέμα:
https://www.facebook.com/viotiaastronomy/videos/2945684122328958
ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ "ΠΡΟΔΡΟΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ"
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΟΜΙΚΟΥ
AΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ - ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΕΚΠΑ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΙΔΑΦΚ
Ο Ερατοσθένης «μέτρησε τη Γη» …. από τις Σάπες !!!
Γυμνάσιο & Λύκειο Σάπων, Σχολικό
έτος 2020 -2021
Ανακοίνωση - δελτίο τύπου
Το πείραμα αυτό (Πείραμα του
Ερατοσθένη) ανήκει σε ένα από τα καλύτερα πειράματα που μπορούν να
πραγματοποιηθούν εκτός τάξης με την χρήση απλών πειραματικών μετρητικών
διατάξεων (πήχη κάποιου ύψους, βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο, ρολό από χαρτί
κουζίνας, ένα κουτί από κάποια συσκευασία κα.) και ενός μέτρου ή χάρακα.
Λίγα λόγια για τον Ερατοσθένη και το «πείραμά του».
Ο Ερατοσθένης
(Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια
194 π.Χ.)
έζησε κυρίως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου εργάσθηκε ως βιβλιοθηκάριος
στην γνωστή βιβλιοθήκη. Για 40 χρόνια ορίσθηκε ως υπεύθυνος και δίδαξε εκεί.
Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων και συγγραφών του, ασχολήθηκε με την αστρονομία
και με ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της
ανθρωπότητας.
Ήταν η μέτρηση της μεσημβρινής περιφέρειας της Γης (κατεύθυνση Βοράς – Νότος). Ο Ερατοσθένης
πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν), ο ήλιος κάθε
μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου) ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα
στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού και οι σκιές των
αντικειμένων στο Ασουάν ήταν μηδενικές ……
Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια
οι ακτίνες του ηλίου «σχημάτιζαν» με τον υπολογισμό του μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου……………
Ζήτησε να μετρηθεί η απόσταση
Αλεξάνδρειας – Συήνης (περίπου στα 800km) .Η
απόσταση μετρήθηκε από τους «περιπατητές» που χρησιμοποίησε. Τελικά υπολόγισε,
με αξιοζήλευτη ακρίβεια την περιφέρεια της γης σε 39.690 χιλιόμετρα. Με ένα
απλό τρόπο κατ’αρχήν απέδειξε ότι η Γη είναι «σφαιρική» και μάλιστα μέτρησε
«πόσο μεγάλη είναι» !
Πολλές πληροφορίες μπορείτε
να βρείτε στο δεσμό : https://eratosthenes.ea.gr/
Με την υποστήριξη του Inspiring
Science Education / Open Discovery Space και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια
της δράσης FP7 με τη συμμετοχή περίπου 400 σχολείων από όλο τον κόσμο κάθε
χρονιά (προσεγγιστικός υπολογισμός)
Φέτος λοιπόν προσπαθήσαμε να
πραγματοποιήσουμε το πείραμα την Δευτέρα 22/3/21 και προσκληθήκαμε από τους
διοργανωτές (Ελληνογερμανική Αγωγή) να συνεργασθούμε με το Αστεροσκοπείο του Boyden στην
Νότια Αφρική, αλλά ο καιρός δυστυχώς δεν μας βοήθησε (συννεφιά και βροχή) .
Τα προηγούμενα χρόνια
(περίπου 12 χρόνια) είχαμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε το πείραμα σε
συνεργασία με διάφορους φορείς & σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού
(περίπου 60 συνολικά) φέτος δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις
συνεργασίες.
α) Γνωρίζουμε
το χρόνο που ο ήλιος μεσουρανεί στον τόπο μας. Για τις μέρες του Μαρτίου
και την περιοχή των Σαπών είναι στις 12hour 22min περίπου.
β) Επιλέγουμε ένα αντικείμενο (βιβλίο, ξύλο, χαρτί κουζίνας κ.α.)
μετράμε το ύψος του.
γ) Την ορισμένη ώρα της μεσουράνησης μετράμε την σκιά που
δημιουργείται από τον ήλιο . Επιλέγουμε, κατά το δυνατόν, να δημιουργήσουμε
ορθογώνιο τρίγωνο για να μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά την εφαπτομένη γωνίας
θ, που σχηματίζουν οι ακτίνες του ήλιου με την κατακόρυφο του τόπου μας.
δ) Έχουμε μια σημαντική πληροφορία Την ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ : Σε ποιο
σημείο (κάπου στην Δημοκρατία του Κογκό για τον Μάρτιο) ο ήλιος δεν εμφανίζει
καθόλου σκιά στα αντικείμενα της περιοχής. Κάθε μέρα τον Μάρτιο ο ήλιος
μετακινεί αυτό σημείο κατά 55km * βορειότερα από την προηγούμενη ημέρα. Το σημείο αυτό
βρίσκεται περίπου σε μεσημβρινή απόσταση 4.200 - 4.300 km* από τις Σάπες.
* τα νούμερα κατά προσέγγιση διότι μεταβάλλονται
κάθε μέρα – στις μετρήσεις
κανονικά όπως πρέπει να
χρησιμοποιηθούν.
ε) Με μαθηματικά λύνουμε μια εύκολη αναλογία :
θ / 360ο =
ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ / ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ
γωνία θ : υπολογίζεται από τις μετρήσεις μας
( διότι εφ θ = απέναντι κάθετος πλευρά/ προσκείμενη κάθετος πλευρά)
ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ : μας
δίνεται ή την «ανακαλύπτουμε με αστρονομική σκέψη»
Μέτρηση
μεσημβρινής περιμέτρου της Γης, Γυμνάσιο και Λύκειο Σαπών – Ροδόπης Μάρτιος
2021 - Σχολικό έτος 2020-2021 28
μετρήσεις |
||||
Ημερομηνία |
Δραστηριότητα |
Συμμετέχοντες καθηγητές |
Αριθμός
μετρήσεων καθηγητών |
Αριθμός μετρήσεων μαθητών |
16-26/3/21 |
Ενημέρωση τμημάτων 6 τμημάτων (Γυμνάσιο &
Λύκειο Σαπών) |
κ.Πρασόπουλος |
|
|
Δευτέρα 22/3/21 |
Αδυναμία πραγματοποίησης πειραμάτων λόγω
συννεφιάς |
|
|
|
Τρίτη 23/3/21 |
Ενημέρωση ενός τμήματος – παρακολούθηση
μετρήσεων μέσω web |
κ.Πρασόπουλος κ.Δημητρακάκη |
2 |
Επίδειξη πειράματος |
Παρασκευή 26/3/21 |
Ενημέρωση 2 τμημάτων – παρακολούθηση
μετρήσεων μέσω web |
κ.Πρασόπουλος κ.Δεληγιάννη κ.Δημητρακάκη |
3 |
Επίδειξη πειράματος |
Σάββατο 27/3/21 πρωί |
Πειράματα μαθητών – επικοινωνία μέσω webex |
κ. Πρασόπουλος |
4 |
9 |
Σάββατο 27/3/21 απόγευμα |
Επίλυση – επεξεργασία μετρήσεων μαθητών μέσω webex |
κ. Πρασόπουλος |
|
|
Κυριακή 28/3/21 |
Πειράματα μαθητών – επικοινωνία μέσω webex |
κ.Πρασόπουλος |
4 |
6 |
Ας γράψουμε και κάτι …. αστείο …
Και του χρόνου με υγεία να
είμαστε !
Πρασόπουλος Δημήτριος, Φυσικός (Γυμνάσιο & Λύκειο
Σαπών)
Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης
(ΣΕΑΘ)